Afgeronde weekopdrachten

Weekopdracht 15:

Ja, ik was 100 dagen afvalvrij!


Van 11 kg naar 2 kg restafval gemiddeld per huishouden in 100 dagen. Met dit prachtige resultaat hebben we met circa 75 deelnemers aan de Schiedamse editie van 100-100-100 laten zien dat het mogelijk ...


Van 11 kg naar 2 kg restafval gemiddeld per huishouden in 100 dagen. Met dit prachtige resultaat hebben we met circa 75 deelnemers aan de Schiedamse editie van 100-100-100 laten zien dat het mogelijk is om de hoeveelheid afval in ons huishouden te verminderen.

Door bewust minder verpakkingen in huis te halen en het afval goed te scheiden is het ons gelukt om zoveel mogelijk afvalvrij te leven. Op 12 juli werd dag 100 bereikt. Op vrijdag 1 september, na de vakantieperiode, vindt de slotbijeenkomst plaats. Hiervoor zijn alle deelnemers uitgenodigd.

Zien we jou op de slotbijeenkomst ? Klik hier om je aan te melden!


Weekopdracht 14:

Hoe ga jij door na 100 dagen?


Nog een paar dagen en dan zitten de 100 dagen erop! Een fantastische prestatie van alle deelnemers. In deze weekopdracht vroegen we jullie hoe nu verder te gaan met afvalvrij leven. Een greep uit de ...


Nog een paar dagen en dan zitten de 100 dagen erop! Een fantastische prestatie van alle deelnemers.

In deze weekopdracht vroegen we jullie hoe nu verder te gaan met afvalvrij leven. Een greep uit de reacties:

‘We gaan door zoals begonnen maar zijn nog meer bewust en zorgvuldig bezig zijn met afvalscheiding’

‘Veel bewuster van het aantal verpakkingen tijdens het kopen van boodschappen: voorkeur voor onverpakte spullen.

‘Het was een kleine moeite’

 ‘Het gaat niet om zieltjes winnen. Met enthousiasme kun je buren en vrienden ook overtuigen. Ze zien hoe wij het doen’

‘100% afvalvrij lukt niet, maar gaan door met zoveel mogelijk scheiden’

'wij van de bovenwoningen' kunnen ook goed afvalscheiden en consuminderen!

‘Gft-bakje op het aanrecht is een echte aanrader’

‘Meer participatie van Irado, gemeente en horeca-bedrijven’

‘Belonen met lagere heffing’

Dilemma’s: ‘Is het vervuilender een kleine verfrol weg te gooien en een nieuwe te kopen of de verfrol met water af te spoelen?

Experimenten: ‘je eigen wasmiddel/ allesreiniger te maken: Mislukt. Werd toch niet zo lekker schoon, substantie was ook een beetje gek. Huidig experiment: Reinigingsdoekjes vs. wattenschijfjes en een fles lotion om je make-up eraf te halen.’

‘Zij er al oplossingen voor luiers. Dat zorgt voor veel restafval’

‘De gemeente zou een huis aan huis flyer kunnen maken, met een aantal tips die de afgelopen 100 dagen gegeven zijn, zodat wellicht ook andere gemeenteleden "wakker" worden en afval willen gaan scheiden. Evt. ambassadeurs op scholen, bedrijven, verenigingen e.d. een praatje laten houden over het belang van afvalscheiding én hoe eenvoudig het eigenlijk is, als je maar bewust bent. Ik zou wellicht het stokje willen doorgeven aan een verzorgingshuis. Wordt daar afval gescheiden?’

Bekijk de aflevering van popuptv hier


Weekopdracht 13:

Hoeveel verpakkingen maak jij nu nog open op een dag? bv van plastic, glas en papier


We zijn er bijna! Deze week hebben 11 deelnemers de weekopdracht uitgevoerd en zijn verpakkingen gaan tellen. Net als in week 1. Betekent dat dan ook dat we ons leven gebeterd hebben de afgelopen weke...


We zijn er bijna! Deze week hebben 11 deelnemers de weekopdracht uitgevoerd en zijn verpakkingen gaan tellen. Net als in week 1. Betekent dat dan ook dat we ons leven gebeterd hebben de afgelopen weken?

De 11 deelnemers die hebben deelgenomen aan de weekopdracht hebben samen 242 verpakkingen opengemaakt. Dat is een gemiddelde van 22 verpakkingen per deelnemer. Dat is een aanzienlijke verbetering in vergelijking met week 1. Toen maakten we gemiddeld 36 verpakkingen open per deelnemer.

Met de afvalmeter blijven we ook deze week staan op 2,1 kilo gemiddeld per huishouden per week. Dat is een ontzettend mooi resultaat! Want het is ruim onder het landelijke gemiddelde van 9 kilo. Nog even volhouden.

Bekijk hier week 13 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 12:

Wat doe jij met afgedankte kleding?


Wat kun je allemaal doen met kleding die je niet meer aandoet of kapot/af is? Het is goed om te lezen dat alle deelnemers wel een mooie nieuwe bestemming hebben voor hun oude afgedankte kleding en tex...


Wat kun je allemaal doen met kleding die je niet meer aandoet of kapot/af is? Het is goed om te lezen dat alle deelnemers wel een mooie nieuwe bestemming hebben voor hun oude afgedankte kleding en textiel.

Veel van de bruikbare kleding wordt doorgegeven aan familieleden en vrienden of geruild op een kledingruilparty. Anderen brengen het naar goede doelen, zoals het Leger des Heils, Stichting Net niet genoeg, het Rode kruis en naar Stichting Pintilië (Roemenië) .

Kleding wordt ook gebracht naar de kringloopwinkel Het GOED, of belandt in de kledingcontainer zodat het ook weer gerecycled kan worden.

Enkele creatieve deelnemers maken zelfs van oude kleding een nieuw kledingstuk, zoals Jenny. Zij maakt van oude jurkjes waarvan de stof zo leuk is ‘nieuwe’ rokken. Alice en Jenny maken van leuke prints op t-shirts een hippe tas.

Een aantal deelnemers gebruikt oud textiel weer als poetsdoek.

Tip: https://www.zapp.nl/1536-hip-voor-nop/doe-t-zelf

   

Bekijk hier week 12 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV

 


Weekopdracht 11:

Hoeveel afgedankte elektrische apparaten heb jij thuis liggen?


Deze week hebben we een afvalstroom onder de aandacht gebracht die niet dagelijks voor komt: elektrische apparaten (e-waste). Deze afvalstroom zit vol verschillende waardevolle materialen die goed her...


Deze week hebben we een afvalstroom onder de aandacht gebracht die niet dagelijks voor komt: elektrische apparaten (e-waste). Deze afvalstroom zit vol verschillende waardevolle materialen die goed hergebruikt kunnen worden. Als een kapot apparaat niet meer te maken is, is het daarom belangrijk om het weg te brengen naar een inzamelpunt. Op deze manier worden ze zo goed mogelijk verwerkt en gerecycled. In het geval van kleine elektrische apparaten die je vervangt voor nieuwe: je kunt altijd bij aankoop van een nieuw apparaat je oude apparaat inleveren! Daarvoor betaal je de verwijderingsbijdrage. In de weekopdracht vroegen we te kijken hoeveel ongebruikte elektrische apparaten in huis te vinden zijn. Veel deelnemers geven aan dat ze na goed kijken best veel elektrische apparaten te gebruiken. Zodra een apparaat afgedankt wordt en nog wel werkt, dan wordt deze naar een kringloop gebracht. Defecte apparaten worden door alle deelnemers naar de milieustraat gebracht. Sommigen weten hiervoor ook het Repaircafé te vinden.

Alles weg doen valt de meeste mensen zwaar, je weet maar nooit of je het tóch nog een keer nodig hebt. Het is natuurlijk hartstikke goed dat jullie de milieustraat, kringloop of een ander inleverpunt goed weten te vinden.

WeCycle is de organisatie die in Nederland de inzameling en recycling van E-waste regelt. Zo krijgen de materialen uit afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen een nieuw leven. Wecycle werkt ook samen met de landelijke Stichting Repair Café. De apparaten die door de repair cafés niet meer te repareren worden ook ingezameld door Wecycle om te recyclen.

Tip: Jekko inzamelbox

Bij verschillende bouw- en supermarkten vind je verzamelpunten voor oa. spaarlampen en lege batterijen. Een handige inzamel- en sorteerhulp voor thuis is de Jekko.

 

 Tip: Repair Café

Schiedam:

Elke derde zaterdag van de maand in Ontmoetingscentrum De vijf Molens https://repaircafe.org/en/locations/repair-cafe-schiedam/

Bekijk hier week 11 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 10:

Hoe afvalvrij ben jij buiten de deur?


Afvalvrij leven betekent niet alleen binnenshuis maar ook buitenshuis aandacht hebben voor het voorkomen en scheiden van afval. Hoe jullie daarmee omgaan, was tevens de opdracht van week 10. We waren...


Afvalvrij leven betekent niet alleen binnenshuis maar ook buitenshuis aandacht hebben voor het voorkomen en scheiden van afval. Hoe jullie daarmee omgaan, was tevens de opdracht van week 10.

We waren verrast te lezen dat veel van jullie het eigen afval weer mee naar huis nemen, mocht je dat nergens kwijt kunnen. Helaas zijn er nog wel vaak overvolle prullenbakken aangetroffen. Met zwerfvuil ernaast. Niet alleen inwoners, maar ook vogels zijn hiervan de oorzaak, meldden een aantal deelnemers ons.

Tip:

Vervuilde plekken, of volle prullenbakken in de openbare ruimte kun je altijd melden via de gratis BuitenBeter-app op je smartphone. Of geef je melding door aan de gemeente Schiedam: contact@schiedam.nl of bel 14 010.

Buitenshuis

In ieder geval zijn onze deelnemers in Schiedam goed bezig! Broodtrommels, doppers en herbruikbare zakjes worden meegenomen naar school, werk en vakantie. En gelukkig zijn er op veel werkplekken tegenwoordig ook verschillende afvalbakken te vinden om je afvalsoorten te scheiden. Ook op de NS stations zijn tegenwoordig veel meer mogelijkheden om je afval gescheiden weg te gooien.

Scholen en verenigingen

Een aantal scholen heeft inmiddels ook een statiegeld automaat waar de scholieren in ruil voor een blikje, flesjes of drinkpakje punten verdienen. De gemeente heeft de afgelopen weken drie scholen en drie verenigingen beloond met hun inzet in het project Schoon Loont. De winnaars zijn zeer actief met afval scheiden binnen de school en vereniging én het schoonhouden van het eigen terrein. Het Startblok en Excelsior’20 wonnen beiden de eerste prijs.

Vakantie

Veel deelnemers passen hun scheidingsgedrag aan aan het lokale afvalbeleid van het vakantieland of gemeente. En dat dat niet altijd is zoals wij hier in Schiedam gewend zijn, is wel eens jammer. Nog even volhouden, we hebben nog ruim vier weken te gaan!

 

Noteer alvast in je agenda dat de slotbijeenkomst plaatsvindt op vrijdag 1 september van 17.00 uur tot 20.00 uur. Binnenkort ontvang je hierover meer informatie.

Bekijk hier week 10 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 9:

Wat verdwijnt er bij jou nu nog na 8 weken in het restafval?


Met nog een paar weken te gaan, waren we benieuwd wat jullie nu nog in jullie restafval hebben. Gemiddeld hebben jullie nog zo’n 2,1 kilo restafval per week. Waaruit bestaat dat?  Jullie noemden het ...


Met nog een paar weken te gaan, waren we benieuwd wat jullie nu nog in jullie restafval hebben. Gemiddeld hebben jullie nog zo’n 2,1 kilo restafval per week. Waaruit bestaat dat? 

Jullie noemden het meeste:

 • Chips zakken
 • Aluminiumfolie
 • Keukenpapier/tissue
 • Vies plastic:ook vuil plastic van aanhangend vuil mag gewoon in de plastic container. Het is niet de bedoeling dat er echt voedselresten mee worden weggegooid.
 • Luiers
 • Bierdopjes
 • Koffiepads: de koffie mag bij het gft, de pads- mits biologisch afbreekbaar – ook. Hierover circuleren verschillende antwoorden. We vragen dit nog even na bij onze gft-verwerker.
 • Verpakking mix saus
 • Kattenbakkorrels: ook daar zijn biologisch afbreekbare vervangers voor te vinden.
 • Waxinelichtjes
 • Piepschuim
 • Maandverband
 • Gebruikte bedonderleggers
 • Blik

Er is voor een aantal soorten afval toch nog alternatieven te bedenken. Zo kun je in plaats papieren zakdoekjes en servetten overstappen op textiel wat je kunt wassen in de wasmachine. Er zijn inmiddels verschillende soorten wasbare luiers op de markt. En ook voor maandverband en tampons zijn alternatieven, zoals de mooncup. En wat chips zakken betreft: gewoon geen chips meer eten :-).

Blik Er zijn veel opmerkingen over blik bij het restafval. In Schiedam hoort het blik gewoon bij restafval, want na verbranding wordt het er met magneten weer uitgehaald. Dit is een goed werkend systeem in Nederland: blik wordt zo voor circa 98% gerecycled. Daarnaast heeft de Gemeente Schiedam geen afspraken met de kunststofsorteerder dat blik bij plastic mag.

Thuis blik apart houden betekent een extra inspanning vragen aan de bewoners, terwijl het via het restafval ook bijna maximaal wordt gerecycled. En het levert, ondanks de extra inspanning, geen verbetering in de hoeveelheden op. De gemeente kiest er daarom nu voor dit via het restafval te hergebruiken. Maar nóg beter is helemaal geen verpakkingen meer in huis te halen.

Bekijk hier week 9 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 8:

Hoe heb jij jouw afval thuis georganiseerd?


Omdat we benieuwd zijn hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we jullie in weekopdracht 8 te laten zien hoe je dit in jouw huis hebt geregeld. Wat ons opvalt is dat jullie al ontzettend go...


Omdat we benieuwd zijn hoe jullie je afval georganiseerd hebben, vroegen we jullie in weekopdracht 8 te laten zien hoe je dit in jouw huis hebt geregeld.

Wat ons opvalt is dat jullie al ontzettend goed bezig zijn! Sommige deelnemers beschikken over een zelfgebouwd afvalstation. Andere deelnemers geven liever de voorkeur aan boodschappentassen, dozen, mandjes etc. die verspreid over het huis staan. Zorgen dat je in huis de afvalbakken goed geregeld hebt, lijkt dé stap te zijn op weg naar een afvalvrij huishouden. We hopen dat je met deze weekopdracht meer inzicht en vooral ook ideeën hebben gekregen welke mogelijkheden er zijn om je afval thuis handig te organiseren.

De afvalmeter staat inmiddels op 2,2 kilo gemiddeld per huishouden! Elke week een lichte daling, dus wij gaan de goede kant op. Mocht je de op vakantie gaan of zijn geweest, geen probleem, na de vakantie kun je gewoon de draad weer oppakken met het wegen en de opdrachten.

Succes met de nieuwe opdracht: Wat verdwijnt er bij jou nu nog na 8 weken in het restafval?

Bekijk hier week 8 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 7:

Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Denk aan producten over de datum


Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Dat was de opdracht van deze week. En een goede reden om de voorraadkast of koelkast in te duiken. Een goede tip is de voorraadkast el...


Welke overbodige voedselproducten heb jij nog in de kast liggen? Dat was de opdracht van deze week. En een goede reden om de voorraadkast of koelkast in te duiken.

Een goede tip is de voorraadkast elke half jaar even door te nemen en kritisch te kijken naar de drankverpakkingen voor bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes. En wat blijkt, de ‘gratis’ producten die je in een winkel meeneemt zijn wel de producten die je eigenlijk niet nodig hebt en blijven liggen. Mooi doel is hiermee een ‘voedseluitdeelpunt’ blij maken. Een van de deelnemers houdt hiervoor zelfs in december een inzameling en vraagt mensen hun voorraadkast uit te pluizen. De donaties gaan naar het voedseluitdeelpunt en zij verwerken alles in kerstpakketten  en voedselnoodpakketten.

De voorraadkast uitpluizen levert ook herontdekt producten op zoals: cakemeel, boekweitmeel en erwten om weer te gebruiken. En als je toch in de voorraadkast bent gedoken: maak hem dan maar meteen schoon ;-) .

Bekijk hier week 7 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 6:

Wat is jouw beste kliekjesrecept?


Deze week vroegen we in de weekopdracht naar jullie ultieme recept om van restjes eten weer een lekker gerecht te maken. Vele verschillende tips en recepten werden gedeeld op het platform. De één maak...


Deze week vroegen we in de weekopdracht naar jullie ultieme recept om van restjes eten weer een lekker gerecht te maken. Vele verschillende tips en recepten werden gedeeld op het platform. De één maakt van alle kliekjes een heerlijke soep en anderen maken liever frittata, een eenpansgerecht of een ovenschotel van overgebleven groenten. Sommigen vriezen de restjes in voor een volgende keer.

Het leukste recept ontvangt het kookboek: ‘Het nieuwe kliekjesboek’. Jetske Burggraaf

heeft wat ons betreft het lekkerste kliekjesrecept gedeeld. Veel plezier met dit leuke boekje!

Het recept van Jetske is:

Melanzane

 

Voor diegenen die zelf niet zo’n ster in het bedenken van lekkere recepten zijn: googlen op naam van het ingrediënt helpt je ook op weg.  Sandra Beuving wijst ons op deze website van Leen Carion

Bekijk hier week 6 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 5:

Wie maakt de mooiste creatie van afval?


Wie maakt de mooiste creatie van afval? We hebben leuke inzendingen gezien. Er wordt in Schiedam veel gedaan met oude pallets en ander oud hout. De Meivakantie is goed benut om te knutselen met materi...


Wie maakt de mooiste creatie van afval? We hebben leuke inzendingen gezien. Er wordt in Schiedam veel gedaan met oude pallets en ander oud hout. De Meivakantie is goed benut om te knutselen met materialen van plastic, papier, eierdozen en nespressocups. Op Pinterest zijn nog veel meer ideeën te vinden om creatief aan de slag te gaan met afvalmaterialen.

Anja van Stijn geeft een tip voor het sparen van plastic doppen. De doppen zijn geld waard en de opbrengst gaat naar het KNFG Geleidehonden.

 

Gemiddeld zit Schiedam met 2,3 kilo per huishouden ver onder het landelijk gemiddelde. En dit resultaat is wel iets om trots op te zijn. Ga vooral zo door. Heb je de afgelopen weken je weging niet ingevuld vanwege vakantie, dan kun je deze week de draad gewoon weer oppakken. We zijn benieuwd of er na 5 weken nog verbetering mogelijk is. Succes met de volgende opdracht : we gaan de keuken in!

Bekijk hier week 5 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 4:

Deze week vieren wij weer gezellig Koningsdag, maar wat geef jij een tweede leven op Koningsdag en op andere dagen?


De opdracht van week 4 heeft leuke reacties en veel tips opgeleverd. Want afval scheiden is goed, oude spullen hergebruiken is nog beter!   Een enkeling verkocht en vond iets leuks op de vrijmarkt op...


De opdracht van week 4 heeft leuke reacties en veel tips opgeleverd. Want afval scheiden is goed, oude spullen hergebruiken is nog beter!  

Een enkeling verkocht en vond iets leuks op de vrijmarkt op Koningsdag. Restanten werden ook weer naar de kringloop gebracht. Veel deelnemers weten ook de weg te vinden naar Marktplaats.

Er zijn veel plaatsen waar je spullen kunt inleveren zoals tweedehands/kringloopwinkels en goede doelen zoals het Rode Kruis, Stichting Net niet Genoeg  en kringloopwinkel Het GOED. Het WOT Zuid (wijkondersteuningsteam) aan de Leliestraat heeft een ‘Weggeeftafel’ voor brengen en meenemen van kleine spullen.

Een aantal deelnemers is bewust bezig met kleding. Zij geeft het door aan familie en vrienden. Ook brengen veel deelnemers hun kleding naar een kledingbank, zoals Pintilië en Zending over Grenzen.

Verrast waren we over de ruilparty’s die worden georganiseerd onder vrienden en familie. Met elke keer een ander thema krijgen afgedankte spullen weer een mooie nieuwe bestemming.

Leuk om te zien dat enkele  deelnemers knutselen met rest- en verpakkingsmateriaal en hiervan foto’s delen op het platform.  We zijn benieuwd hoe creatief jullie deze week zijn, want dit is tevens de weekopdracht voor week 5.

Bekijk hier week 4 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv


Weekopdracht 3:

Wie heeft de beste tip om afval te voorkomen?


We zitten alweer in weekopdracht 3. Ditmaal vroegen we wie de beste tip heeft om afval te voorkomen. Dat betekent dus vaak bewust kiezen: in de supermarkt of in het gebruik thuis. De tips va deze wee...


We zitten alweer in weekopdracht 3. Ditmaal vroegen we wie de beste tip heeft om afval te voorkomen. Dat betekent dus vaak bewust kiezen: in de supermarkt of in het gebruik thuis.

De tips va deze week hebben we verzameld op schiedam.100-100-100.nl We lichten enkele bijzondere tips uit: 

 • Opruimen: vaak is er nog van alles in voorraad. Scheelt weggooien (over de datum producten) en dus niet alleen afval maar ook geld.
 • Ik heb wasnetjes gekocht en gebruik die i.p.v. plastic zakjes om mijn groenten (tomaten etc.) en fruit in te doen in de supermarkt. De kassière kan zien wat er in zit, omdat het doorzichtig is en kan zo het juiste aanslaan. De wasnetjes koop je bij de supermarkt of, nog goedkoper, bij de Action.
 • Neem de tijd voor eten bereiden, Als je een gevoel van haast hebt, ben je eerder geneigd om iets snels en makkelijks te kopen, zoals kant en klaar voedsel en voorgesneden groeten. Alles wat je zelf maakt kost iets meer tijd mij levert minder afval op, zoals zelf brood of koekjes bakken.
 • Koken met Karin is een receptenboek dat minimaal gebruik maakt van voorverpakte artikelen. En de recepten zijn ouderwets lekker. http://www.kokenmetkarin.nl/product/het-grote-zonder-pakjes-zakjes-kookboek/ 

De afvalmeter staat deze week op 2,6 kg!

De volgende weekopdracht staat al weer klaar. We zijn benieuwd hoe jullie om gaan met hergebruik van spullen. Tot volgende week!

Bekijk hier week 3 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 2:

Maak een foto van jouw verpakkingsafval als je een warme maaltijd hebt gemaakt


Deze week vroegen we om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Aan deze opdracht werd enthousiast meegedaan en leverde enorm veel leuke foto's op. De op...


Deze week vroegen we om een foto te maken van het afval dat overblijft na het bereiden van een warme maaltijd. Aan deze opdracht werd enthousiast meegedaan en leverde enorm veel leuke foto's op. De opdracht was ook goed om bewust te worden van hoeveel afval we soms hebben van zoiets dagelijks als een maaltijd bereiden. Wat we vooral zien zijn weer veel plastic verpakkingen, blik, glas en karton. En die zijn prima te recyclen.

We zagen weer een aantal handige tips voorbij komen, bijvoorbeeld:                                    

 • GFT afval kan prima in oud krantenpapier, dat composteert makkelijker dan de composteerbare zakjes en houd je GFT bak wat schoner omdat het vocht opneemt.
 • Met karton kun je een deel van grasveld omtoveren tot een moestuintje. Door boven op het karton potgrond of compost te storten, zorgt karton voor rotting en daarmee voeding voor de moestuinplantjes.
 • En ijsstokjes horen niet bij het GFT, maar (helaas) bij restafval. Nog beter is het creatief te hergebruiken.
 • Bij Odin kun je maaltijdpakketten bestellen en zo minder verpakkingen gebruiken. En nog eens gezond ook. De afhaallocatie van Odin is: Zonnetuin Angelica & Michael in het Hof van Spaland 15a.

De 3e weekopdracht staat al klaar dus we kunnen weer verder. Deze keer gaat het om tips, tips om afval te voorkomen, maar ook andere tips kunnen we met elkaar delen. Succes weer!

Bekijk hier week 2 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up TV


Weekopdracht 1:

Hoeveel verpakkingen maak jij open op een dag?


De eerste weekopdracht zit erop! Van de 75 deelnemers hebben 40 deelnemers deze week het aantal geopende verpakkingen geteld. In totaal zijn er dan 1457 verpakkingen geopend. Daarmee komen we gemiddel...


De eerste weekopdracht zit erop! Van de 75 deelnemers hebben 40 deelnemers deze week het aantal geopende verpakkingen geteld. In totaal zijn er dan 1457 verpakkingen geopend. Daarmee komen we gemiddeld op 36 verpakkingen per huishouden. Ongetwijfeld heeft deze opdracht helpen inzien dat de hoeveelheid verpakkingen echt minder kan.

Met de afvalmeter komen we deze week op een gemiddelde van 2,6 kilo per huishouden in Schiedam. 33 Deelnemers hebben hun restafval gewogen. Super gedaan! Dat is ruim onder het landelijke gemiddelde van 9 kilo.

Reacties en vragen kwamen vooral over koffiecups. Koffiecups zorgen voor nogal wat afval, want elk koffiecupje hoort in principe bij het restafval. Tip voor de Nespresso gebruikers: Nespresso heeft zelf een recyclingprogramma waarbij je de cups apart kunt inleveren. En de Nespresso-cups van Peeze en de Caffe Vergnano van Plus supermarkt kunnen bij het gft-afval, want ze zijn biologisch afbreekbaar.

Het vieren van een verjaardag of bezoek en vooral de weekenddagen blijken extra verpakkingen op te leveren. We zijn benieuwd hoe anderen hiermee omgaan. Deel je tips op het platform.

Het kopen van losse bonen of ander groente of fruit in een plastic of papieren zak, telt mee als één geopende verpakking. Tips van deelnemers zijn: gebruik herbruikbare netjes van Take5 Nets, neem je eigen linnen of katoenen tas mee, of mandje of bakje van huis. Op de Broersveld bij Natuurlijk Gezond kun je lekkere biologische producten kopen die niet worden verpakt.

En ja, komende week is een flinke uitdaging voor diegene die graag paaseitjes eten. 😉

Bekijk hier week 1 van de afleveringen 100-100-100 van Pop Up Tv.